Show all news

Bekrachtiging samenwerking Kustwacht en MARIN

Date
jun. 13 2022
Reading time
2minutes
Op 1 juni 2022 hebben de Kustwacht en MARIN een overeenkomst ondertekend waarin is afgesproken dat de Kustwacht AIS-data aan MARIN levert ten behoeve van het wetenschappelijke onderzoek dat MARIN verricht naar scheepvaartveiligheid op de Nederlandse wateren. Deze overeenkomst is een herbevestiging van een waardevolle jarenlange samenwerking. En bundeling van krachten is meer dan ooit nodig, de scheepvaartveiligheid staat onder druk. Op onze druk bevaren vaarwegen en Noordzee vinden regelmatig ernstige tot zeer ernstige scheepsongevallen plaats.

Het ongeluk met de driftende Julietta D is een concreet en recent voorbeeld van hoe het mis kan gaan. Dit schip raakte van anker op 31 januari 2022 en raakte daarbij een tanker, een windturbine fundatiepaal en een transformatorplatform, en miste op een haar na een gasproductieplatform.

Door een aantal ontwikkelingen, zoals steeds grotere schepen en de bouw van windturbineparken, dreigt de scheepvaartveiligheid verder onder druk te komen staan.
Met behulp van de AIS-data kwantificeert MARIN de aanvaar- en aandrijfrisico’s, worden trendanalyses gedaan en wordt onder andere onderzoek gedaan naar bijna-aanvaringen en drifters.

Voor meer informatie: www.marin.nl/markets/authorities-and-regulators/traffic-studies of neem contact op met Yvonne Koldenhof.