nwo perspectief: sling

Sloshing of Liquefied Natural Gas

Running

Klotsen van LNG brandstof in brandstoftanks en transporttanks. Voor dit project wordt een nieuwe faciliteit gebouwd bij MARIN. In de komende jaren zullen in dit nieuwe laboratorium diverse onderzoeken worden uitgevoerd met promovendi van universiteiten.

achtergrond

Binnen het onderzoeksproject Sloshing of Liquefied Natural Gas (SLING) wordt een unieke meerfasige testfaciliteit ontwikkeld om de inslageffecten in LNG-tanks te onderzoeken.

Via het STW 'Perspective Program' is een grote publiek-private samenwerking onder de naam SLING tot stand gekomen. Het SLING-consortium bestaat uit technologiestichting STW, vier Nederlandse topuniversiteiten, vertegenwoordigers uit de LNG-, scheepvaart- en scheepsbouwindustrie, ingenieursbureaus en MARIN.
Het onderzoek vereist een meerfasige faciliteit, die bestaat uit een gecontroleerde omgeving met daarin meerdere testopstellingen geïnstalleerd: een golfgoot met een golfmaker aan het ene uiteinde van de goot en een geïnstrumenteerde dwarswand aan het andere uiteinde, en een grote en een kleine platte impactor. De gecontroleerde omgeving bestaat uit een autoclaaf van 15 m lang x 2,5 m diameter met observatievensters; een gas- en vloeistoftoevoersysteem; en een verwarmings- / koelsysteem voor de autoclaaf en testopstellingen, waardoor testen in de buurt van de waterdampgrens voor een groot temperatuurbereik (5 ° C tot 200 ° C) en drukken (5 mbar tot 10 bar) mogelijk wordt gemaakt.

De testfaciliteit wordt bij MARIN gebouwd.

NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zorgt voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap en bevordert de impact ervan op de maatschappij. De hoofdtaak is het financieren van wetenschappelijk onderzoek aan Nederlandse publieke onderzoeksinstellingen, in het bijzonder de universiteiten. NWO richt zich op alle wetenschappelijke disciplines en onderzoeksvelden. De middelen worden ingezet via nationale competitie op basis van kwaliteit en onafhankelijke beoordeling- en selectieprocedures.

Contact

Contact person photo

Hannes Bogaert

Manager