Show all news

STRIJD OM SNELST ZEILENDE VRACHTSCHIP

Date
nov. 19 2019
Reading time
2minutes
Op vrijdag 17 januari a.s. zullen studenten van de Technische Universiteit Delft (TU Delft) en Rotterdam Mainport Institute (RMI) met elkaar de jaarlijkse strijd aangaan. In het Binnenvaartbassin van MARIN zal worden uitgemaakt wie het snelst zeilende vrachtschip van Nederland heeft ontworpen en gebouwd.

De studenten van de TU Delft en RMI volgen de minor-opleiding Zeiljachten en moeten daarvoor een zeilschip ontwerpen en bouwen. Nadat in het eerste kwartaal van het collegejaar de theoretische basis wordt gelegd, moeten de studenten in het tweede kwartaal in teams aan de slag om de theorie ook in de praktijk te brengen. Op 17 januari 2020 presenteren zij hun zeilschip bij MARIN en doen ze mee aan een spectaculaire zeilwedstrijd. De zeilschepen zullen worden beoordeeld op snelheid, keersnelheid en innovatie. De studenten worden aangesproken op verschillende talenten. Kennis en creativiteit zijn nodig om van een theoretisch ontwerp te komen tot een watervlug presterend model.

In deze editie van de wedstrijd staat het thema ‘zeilende vrachtvaart’ centraal. Windvoortstuwing, als middel om emissies van schepen te reduceren, heeft veel aandacht binnen de maritieme sector. De deelnemers worden uitgedaagd om zoveel mogelijk vracht op een zo snel mogelijke wijze te vervoeren middels windvoortstuwing. De ontwerpeisen stellen, naast maximale afmetingen, dat de voorstuwing van de modelboot 100% van wind afkomstig is. De resultaten van de gevaren wedstrijdbanen worden beoordeeld op zowel snelheid als hoeveelheid vervoerde lading.