Show all news

Staatssecretarissen onthullen toekomstig marineschip bij onderzoeksinstituut MARIN

Date
nov. 9 2018
Reading time
6minutes
ZR.MS. DEN HELDER
In het grootste golfbassin van het Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN) in Wageningen is op vrijdag 9 november MARIN’s 10000ste scheepsmodel getest: het nieuwe Combat Support Ship voor de Koninklijke Marine. Staatssecretaris B. (Barbara) Visser van Defensie en staatssecretaris M.C.G. (Mona) Keijzer van Economische Zaken en Klimaat gaven samen het feestelijke startsein voor deze test met modelnummer 10000. Dit is de eerste keer dat het ontwerp van dit nieuwe marineschip, dat in Nederland wordt ontwikkeld en gebouwd, te zien was in Virtual Reality en als testmodel. Ook Vice Admiraal R.A. (Rob) Kramer, de Commandant Zeestrijdkrachten, was hierbij aanwezig. Na deze eerste feestelijke test maakte Staatssecretaris Visser de naam van het schip bekend: Zr. Ms. Den Helder.

Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie): “
Nederland heeft een lange traditie als kennisland. Die is tot stand gekomen door de jarenlange samenwerking tussen Defensie, bedrijfsleven en kennisinstituten als MARIN.”

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): “
De onthulling van het tienduizendste scheepsmodel van MARIN staat wat mij betreft symbool voor de succesvolle samenwerking tussen onderzoekers, scheepsbouwers en onze defensie-industrie. Gezamenlijk versterken zij de concurrentiekracht van het Nederlandse maritieme bedrijfsleven. Om die samenwerking verder te bevorderen, heeft het kabinet dit jaar de overheidsbijdrage aan MARIN verdubbeld en ook andere kennisinstituten structureel extra ondersteuning gegeven. Innovatie via nieuwe technologieën zoals geavanceerde schepen is immers de voorwaarde voor onze economische groei en werkgelegenheid.”