Show all news

Nederland heeft wereldprimeur met eerste offshore zonnefarm-systeem

Date
dec. 13 2019
Reading time
2minutes
Oceans of Energy kondigt aan de eerste drijvers van het eerste zonnefarm-systeem op zee ter wereld te hebben geïnstalleerd op de Noordzee, voor de Nederlandse kust. Het offshore zonnefarm-systeem is eind november geïnstalleerd en heeft sindsdien succesvol energie opgewekt en de eerste stormen doorstaan. Bij MARIN werd het system succesvol getest in Noordzee-winterstormcondities..

“Ik ben ongelofelijk trots op dit succes. Trots op het team van Oceans of Energy, onze partners én op Nederland. Wij hebben het met z’n allen mogelijk gemaakt het eerste drijvende zonnefarm-systeem op zee ter wereld neer te leggen en dat maakt ons pionier op het gebied van offshore zonne-energieopwekking. Die schone energie op zee hebben we hard nodig, nú en in de toekomst,” aldus Allard van Hoeken, oprichter en CEO van Oceans of Energy.

Grootschalige zonne-energiesystemen op zee bestaan nog niet. Zon op zee is een unieke duurzame manier om energie op te wekken omdat het geen ruimte op land inneemt. In Nederland is de ruimte op het land schaars en hard nodig voor wonen, industrie, wegen en landbouw. Door zonnepanelen op zee te leggen wordt ruimte vrijgehouden op het land. Deze offshore zonnepanelen zijn zelfs niet zichtbaar vanaf het land.

Project ‘Zon op Zee’
In 2017 sloegen zes Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven - waaronder TNO, ONE-Dyas, MARIN en Oceans of Energy - de handen ineen voor de ontwikkeling, bouw, testen en operatie van de eerste drijvende zonnecentrale op zee ter wereld. Bij MARIN werd het system succesvol getest in Noordzee-winterstormcondities. Neem voor meer informatie over deze testen contact op met William Otto.