Show all events

Scheepsbouw van verleden naar toekomst (1900-2050)

Graag nodigen wij u uit voor het Symposium Scheepsbouw van verleden naar toekomst (1900-2050) op vrijdag 9 december 2022.

Een symposium over de veelzijdige ontwikkeling van de scheepsbouw in Nederland in de periode 1900 tot 2050. Ooit werden schepen gebouwd naar het oog van de meester. In Nederland behield de scheepsbouw lang een ambachtelijk karakter. Kennis en ervaring op de werf bepaalden de verbeteringen in nieuwe ontwerpen. Door de snelle ontwikkeling van de techniek kwam in de 20ste eeuw steeds meer behoefte aan theoretische kennis. Het Nederlandsch Scheepsbouwkundig Proefstation (NSP), tegenwoordig Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN), voorzag en voorziet nog steeds in die behoefte.

Het archief van MARIN bevat bijzondere informatie over innovaties in de scheepsbouw. Voor het toepassen van nieuwe vindingen moesten bouwers en denkers elkaar weten te vinden. Ook het bouwen van de schepen van de toekomst vereist een delicaat samenspel tussen alle betrokken partijen. Dit krachtenveld tussen kennis, experiment en daadwerkelijk bouwen staat centraal in het symposium. Tot slot kunnen deelnemers een begeleid bezoek brengen aan de testfaciliteiten van MARIN.

De bijeenkomst vindt plaats onder auspiciën van MARIN in samenwerking met het Rotterdam Centre for Modern Maritime History van Erasmus Universiteit en Maritiem Museum Rotterdam.

REGISTREREN

PROGRAMMA

Location

MARIN, Haagsteeg 2, Wageningen

Date

9 Nov 2022

PROGRAMMA

13:00 uur
Ontvangst met (eenvoudige) broodjeslunch

14:00-14:10 uur
Welkom door Bas Buchner (directeur MARIN)

14:10-14:30 uur
Het (nu ontsloten) MARIN-archief als bron voor onderzoek naar de geschiedenis van de Nederlandse scheepsbouw | Gerbrand Moeyes

14:35-15:05 uur
Een wetenschappelijk en technisch labyrint, 1900-1936 | Hoe de scheepsbouwindustrie een weg zoekt door een wirwar van opkomende kennisorganisaties | Judith Siegel (onderzoeker bij het Rotterdam Centre for Modern Maritime History of Erasmus University and Maritime Museum Rotterdam)

15:10-15:40 uur
Voorbij de horizon: werken aan een schone en veilige maritieme toekomst | Bas Buchner (directeur MARIN en voorzitter van de Innovation Council van NML / Nederland Maritiem Land)

15:45-16:45 uur
Rondleiding MARIN

16:45-17:30 uur
Borrel

Parkeren

In verband met bouwwerkzaamheden zijn er geen parkeerplaatsen bij MARIN beschikbaar. Alternatieve parkeergelegenheden op loopafstand zijn (zie plattegrond)L: (A) de parkeerstrook langs de Marijkeweg, (B) parkeerterrein Korfbalvereniging Wageningen, Marijkeweg 23, (C) parkeerterrein Duivendaal.