In de afgelopen jaren zijn er meerdere gevallen gerapporteerd van gebroken afmeerlijnen van offshore constructies in de Noordzee. Dit afbreken van de afmeerlijnen gebeurt meestal in hoge, steile golven en komt waarschijnlijk door het overschrijden van de breeksterkte. Dit laat zien dat de methoden en procedures om golfkrachten te voorspellen in extreme omstandigheden, verbeterd moeten worden. De driftkrachten door golven zijn hierin een belangrijk onderdeel aangezien zij een grote invloed hebben op het ontwerp van het afmeersysteem. Rekenmethoden gebaseerd op lineaire potentiaal theorie worden op dit moment standaard gebruikt voor het ontwerpen van afmeersystemen, maar deze methoden onderschatten regelmatig de driftkrachten in hoge, steile golven. Model proeven kunnen worden uitgevoerd om de golf driftkrachten te analyseren en om de numerieke rekenmethoden te kalibreren. Echter, model proeven worden meestal pas uitgevoerd aan het einde van de ontwerp cyclus van offshore constructies.
In hun onderzoeksprojekt hebben
Frédérick Jaouën,
Arjen Koop, en
Tim Bunnik laten zien dat de golf krachten op semi-submersibles nauwkeurig voorspeld kunnen worden met MARIN’s CFD code ReFRESCO. Dit is inclusief het niet-kwadratische gedrag van de driftkrachten in steile golven, wat niet voorspeld kan worden door numerieke methoden gebaseerd op lineaire potentiaal theorie. De CFD resultaten zijn gevalideerd met model proeven die uitgevoerd zijn voor het
Stena Don semi-submersible platform in 2018. MARIN zou Stena graag willen bedanken voor hun support tijdens dit onderzoeksprojekt, waarmee ze hebben bijgedragen aan MARIN’s missie: Better Ships, Blue Oceans.
Heeft u interesse in het optimaliseren van uw ontwerp door de driftkrachten te minimalizeren, neem graag contact op met
Frédérick Jaouën.