MARIN in de media

MARIN zet zich om voor de ontwikkeling van schonere, veiligere en slimmere schepen en duurzaam gebruik van de zee. Daarom delen we altijd graag ons onderzoek over maatschappelijk belangrijke onderwerpen. Lees, kijk en luister naar een greep uit MARIN in de media.
Maritime Jongerenambassadeurs op bezoek bij MARIN

Maritieme jongerenambassadeurs op bezoek bij marin

Maritieme Jongerenambassadeurs zijn studenten of Young professionals in de maritieme sector. Zij voelen zich helemaal thuis in de maritieme sector en delen hun enthousiasme met jongeren en scholieren. Dit doen ze door verschillende maritieme bedrijven te bezoeken, en foto's, filmpjes en vlogs te maken. Met als doel de maritieme sector te promoten. Jongerenambassadeurs Reinier en Iris brachten een bezoek aan MARIN.
MARIN EenVandaag Drijvende toekomst

Eenvandaag | drijvende toekomst

2021 - Drijvende steden, windmolens en vliegvelden. Dat klinkt futuristisch, maar kan een van de oplossingen zijn om ons aan te passen aan de stijgende zeespiegel, en Nederland zo op lange termijn leefbaar en veilig te houden. Olaf Waals (MARIN), Marjolijn Haasnoot (Deltares) en Rutger De Graaf-van Dinther (Blue21) vertellen hoe we hier de komende jaren gezamenlijk uitgebreid onderzoek naar doen.
MARIN EenVandaag Zero Emission

eenvandaag | duurzame Scheepvaart

2021 - Schepen met vleugels en speciale schroeven: met deze Nederlandse techniek kan de scheepvaart snel duurzamer. Maar liefst 90 procent van alle goederen gaan per schip. En dat betekent heel veel CO2-uitstoot. Christian Veldhuis vertelt over de rol van MARIN (4:00-5:10).

Atlas | hoe loodsen we zeereuzen veilig door het kanaal?

2021 - Het containerschip Ever Given lag ruim een week vast in het Suez-kanaal. Presentator Elisabeth van Nimwegen gaat op bezoek bij MARIN in Wageningen en krijgt vaarles op de brugsimulator. Ook ontdekt zij wat de uitdagingen zijn voor een groot containerschip als de Ever Given in een smalle vaarweg als het Suez-kanaal.

Het Klokhuis | Drijvende eilanden

2021 - We hebben steeds minder ruimte om te wonen. De oplossing? Drijvende eilanden! In Wageningen testen ze hoe zo'n eiland eruit komt te zien. Maar wat als het stormt... golft het dan niet teveel op en neer, of nog belangrijker, drijft het eiland niet weg? En hoe wek je zelf elektriciteit op, en wat eet je op een drijvend eiland? In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Eva op onderzoek uit bij MARIN.

DE BNR TECHNIEKTOUR | De techniek achter schepen

2019 - Ook schepen moeten steeds duurzamer, maar een schip zonder uitstoot bouw je niet in een dag. Thomas Schuurman spreekt met Bas Buchner (MARIN) en Klaas Visser (TU Delft) over uitdagingen, maar vooral ook kansen binnen de sector. Daarna zien we hoe bij MARIN de onderzoeken en experimenten eruit zien die ervoor moeten zorgen dat we dit zo snel mogelijk in de praktijk kunnen gaan toepassen.

BNR wetenschap vandaag | loze ruimte tussen windmolens

2019 - Er wordt druk gewerkt aan windmolenparken op zee. MARIN kijkt naar een aantal belangrijke vraagstukken die daarbij ontstaan. Hoe kunnen we bijvoorbeeld zorgen dat de parken het aanwezige ecosysteem in plaats van beschadigen juist stimuleren? Er mag immers niet gevaren worden en de blokken steen op de bodem zijn misschien wel fijner voor het zeelever dan de kale zandbodem. Ook kijken we wat we moeten met de loze ruimte tussen de palen. Drijvende zonnepanelen worden genoemd, maar ook zeewierteelt heeft veel potentie.

DE BNR TECHNIEKTOUR | DE TECHNIEK ACHTER waterveiligheid

2019 - In dit eerste deel van onze wateruitzending gaan we langs bij de Universiteit Utrecht waar we spreken met onderzoeker Maarten Kleinhans over wat we kunnen doen om te voorkomen dat we natte voeten krijgen bij een stijgende zeespiegel. Met de Provincie Zuid-Holland bespreken we hoe we klimaat-adaptief kunnen bouwen. Zijn onze gebouwen en straten klaar voor bakken met regen? En we kijken samen met onderzoekers van MARIN ook even aan de positieve kant: hoe gebruiken we al dat water(oppervlakte) in ons voordeel? Met drijvende zonnepanelen en woningen bijvoorbeeld, of zeewierteelt.

NOS | Simulatie Moet aantonen hoe MSC Zoe containers verloor

2019 - Hoe het schip MSC Zoe vorige week 281 containers kon verliezen, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Bij MARIN proberen ze daar met een simulatie achter te komen. "Deze omstandigheden zou een containerschip best moeten kunnen hebben", zegt directeur Bas Buchner. Lees het artikel en bekijk de video.

NOS JOURNAAL | onderzoek naar ramp koreaanse veervoot SEwol

2018 - MARIN heeft onderzoek gedaan naar de ramp met de Zuid-Koreaanse veerboot Sewol uit 2014. Die kostte 304 mensen het leven, voornamelijk kinderen op schoolreis. De kapitein en enkele bemanningsleden zijn veroordeeld voor nalatigheid en omdat ze het schip verlieten. Nog steeds roept deze nationale ramp veel vragen en emoties op in Zuid-Korea. Het land gaf MARIN de opdracht om te onderzoeken hoe de boot kon kapseizen en zo snel kon zinken. In testbassins in Wageningen werden proeven uitgevoerd en getoond aan de pers.

BNR EYEOPENERS | waterinnovatie op zee

2017 - Meindert Schut ziet van dichtbij wat er allemaal mogelijk is op het gebied van waterinnovatie. We hebben het dit keer niet zo zeer over onze dijken, slimme waterkeringen en manieren om schoon drinkwater te maken, maar over de mogelijkheden op zee. Denk bijvoorbeeld aan windmolens en emissievrije vrachtschepen. Volgens Bas Buchner van MARIN hebben we ons te lang achter onze dijken verstopt en is het hoog tijd dat we verder kijken dan onze landsgrenzen.

De kennis van nu | de ongekende kracht van belletjes

2017 - Hoe mooi en onschuldig belletjes ook lijken, ze kunnen een verwoestende kracht hebben. Als een bel in een vloeistof in elkaar gedrukt wordt, oftewel implodeert, dan komt daar gigantisch veel energie bij vrij. Diederik Jekel leert bij MARIN alles over cavitatie en de invloed daarvan op scheepsschroeven maar ook op het milieu (5:43 - 16:03).

Discovery canada | Disasters At Sea - MV Derbyshire|

2017 - 14 long years after the MV Derbyshire went down in 1980, the families of the dead launched an intensive quest for answers. What the investigation uncovers not only clears the crew of blame, it also reveals a shocking problem that’s putting other lives at risk. At that time MARIN helped by simulating this dramatic event in their test basin with a model of the Derbyshire bulk cargo carrier.
This docudrama of Discovery Canada unravels the mystery behind this devastating deep-sea disaster in modern history (MARIN: 35:54 - 40:21).