Show all news

Symposium Scheepsbouw van verleden naar toekomst (1900-2050)

Date
Oct 31 2022
Reading time
2minutes
Graag nodigen wij u uit voor het Symposium 'Scheepsbouw van verleden naar toekomst (1900-2050)' op vrijdag 9 december 2022 bij MARIN in Wageningen.

Een symposium over de veelzijdige ontwikkeling van de scheepsbouw in Nederland in de periode 1900 tot 2050. Ooit werden schepen gebouwd naar het oog van de meester. In Nederland behield de scheepsbouw lang een ambachtelijk karakter. Kennis en ervaring op de werf bepaalden de verbeteringen in nieuwe ontwerpen. Door de snelle ontwikkeling van de techniek kwam in de 20ste eeuw steeds meer behoefte aan theoretische kennis. Het Nederlandsch Scheepsbouwkundig Proefstation (NSP), tegenwoordig Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN), voorzag en voorziet nog steeds in die behoefte.

Het archief van MARIN bevat bijzondere informatie over innovaties in de scheepsbouw. Voor het toepassen van nieuwe vindingen moesten bouwers en denkers elkaar weten te vinden. Ook het bouwen van de schepen van de toekomst vereist een delicaat samenspel tussen alle betrokken partijen. Dit krachtenveld tussen kennis, experiment en daadwerkelijk bouwen staat centraal in het symposium. Tot slot kunnen deelnemers een begeleid bezoek brengen aan de testfaciliteiten van MARIN.

De bijeenkomst vindt plaats onder auspiciën van MARIN in samenwerking met het Rotterdam Centre for Modern Maritime History van Erasmus Universiteit en Maritiem Museum Rotterdam.

Registratie en programma