Leerlingen Technasium Ede en Driehuis testen drijvende windmolens


Op vrijdag 16 juni hebben 150 leerlingen van Technasium ’t Streek in Ede en het Ichthus Lyceum uit Driehuis bij MARIN hun drijvende windmolens getest. De windmolens, die op school waren ontwikkeld en gebouwd, bleven in de golven redelijk stabiel liggen.

Sommige windmolens bleven redelijk stabiel liggen in de golven.

Op de Noordzee worden windmolens vaak op palen gebouwd die op de zeebodem staan, maar in gebieden waar de waterdiepte groter is, is dat niet mogelijk. Om toch windenergie op zee te kunnen winnen in deze gebieden, zijn drijvende windmolens een mogelijke oplossing.

Windmolens op zee leveren gemiddeld meer energie dan windmolens in het binnenland, omdat het op zee harder waait. Daarnaast kunnen de windmolens door een plaatsing achter de horizon onttrokken worden aan het zicht waardoor horizonvervuiling wordt voorkomen.

De leerlingen van ’t Streek en het Ichthus Lyceum hebben tijdens de lessen onderzocht hoe drijvende windmolens bewegen op de golven en hoe ze zo stabiel mogelijk kunnen blijven liggen in de wind op zee. Vandaag zijn de concepten van de leerlingen bij MARIN getest in een van de bassins.

Hierbij werd niet alleen gekeken naar het ontwerp maar ook naar de praktische uitvoering van de modellen. De molens werden natuurlijk getest in golven om de werkelijke situatie op zee zo goed mogelijk te simuleren. Al snel bleek welke bouwwerken wel en welke niet bestand waren tegen een storm op zee!

Bekijk hier een filmimpressie van een eerdere editie van dit evenement.June 16, 2017
Disclaimer | print