09/11/26 Astute vertrekt veilig uit Barrow-in-Furness dankzij studies en trainingen uitgevoerd door MARIN/Deltares
Op zondag 15 november 2009 heeft de eerste onderzeer van de Astute klasse de scheepswerf van BAE systems in Barrow-in-Furness (UK) verlaten. Het schip begint aan de eerste serie proefvaarten die moeten aantonen dat het de meest geavanceerde onderzeer is van dit type ooit in dienst van de Royal Navy. Astute is nu onderweg naar de marine basis Clyde bij Faslane waar ze wordt gestationeerd.

Voor de manoeuvre uit Ramsden Dock en de geulpassage door Walney Channel naar open zee is een gezamenlijke studie uitgevoerd door Deltares en MARIN. Hierbij heeft Deltares de de stroom en golven in het gebied gemodelleerd en de getijvensters voor de geulpassage berekend. MARIN heeft model onderzoek uitgevoerd om de manoeuvreer eigenschappen van het schip op ondiep water te bepalen. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar oeverzuiging en het gedrag van het schip in golven. Het manoeuvreermodel is gebruikt voor de uitvoering van simulaties ter bepaling van de geul breedte en later voor trainingen van de loodsen, de bemanning en de sleepboot kapiteins. Naast de gewone kanaalpassage is er in de training ook veel aandacht besteed aan nood procedures.

Na de succesvolle manoeuvre sprak Mr. Alistair Fryer, verantwoordelijk voor de geulpassage van Astute, zijn waardering uit voor het werk uitgevoerd door MARIN en Deltares: “Het werk uitgevoerd door de twee bedrijven vormde de basis voor een veilig vertrek van de onderzeer. Het is weer een mijlpaal in de samenwerking die begon met het Vanguard project in 1989”.

Contact
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

(MSCN) Jos van Doorn, tel. +31 317 493911, j.v.doorn@marin.nl
(Deltares) Otto Weiler, tel. +31 88 3358358, otto.weiler@deltares.nl


December 4, 2009
Disclaimer | print