Emergency floatation & stability devices/EFSD's

Ongelukken met cruise schepen (Costa Concordia) en ferries (Sewol) hebben aangetoond dat drijfvermogen en stabiliteit nog steeds problematisch zijn voor de veiligheid van passagiersschepen. Na de aanvaring of het aan de grond lopen, ontstaat vaak snel slagzij. Hierdoor worden evacuaties en reddingsacties bemoeilijkt en komen mensen om op zee.

Het idee is om ‘Emergency Floatation & Stability Devices’ (EFSD’s) te ontwikkelen die tijdelijk drijfvermogen en stabiliteit genereren. Deze ‘zwembandjes’ worden rond de waterlijn aan het schip bevestigd en zijn normaliter vrijwel onzichtbaar. In het geval van een ongeluk kan dit systeem worden geactiveerd/opgeblazen, waardoor lokaal extra drijfvermogen kan worden gecreëerd. Hierdoor ontstaat meer tijd voor de reddingsoperatie. Het systeem is volautomatisch en reageert op de ontstane situatie. Hierdoor kan de bemanning zich concentreren op de passagiers en hun veiligheid. Het system is als refit te bevestigen aan bestaande schepen.

Voor de ontwikkeling van dit systeem kan MARIN haar flooding analyse technieken en tijdsdomein simulaties inzetten. Een nauwkeurige analyse vraagt ook om de benadering van de EFSD’s als multi-body analyses. Ook is het project uitdagend vanuit experimenteel oogpunt.

More information
Project plan: Emergency Floatation & Stability Devices / EFSD's
Contact: Bas Buchner

Disclaimer | print